Mik sülnek?

Termékek (kattints a listához és árakhoz)


A kenyerek kizárólag bio, illetve adalékmentes lisztekből készülnek, adalékok és élesztő hozzáadása nélkül.
(a kenyerek semmiféle tejterméket nem tartalmaznak, csak a kalács)

Sütés előtt a tészta nagyjából 20 órán keresztül érik, így van idő, hogy a fontos biokémiai folyamatok végbemenjenek, kialakítva a kenyér szerkezetét, állagát és ízvilágát. Szintén ezen folyamatok végeredménye az eltarthatóbb (legalább 5-7 napig) kenyér.

Én szeretem jobban megsütni a kenyereket, ez nem csak mutatósabbá teszi, de a vastagabb héj jobban benntartja a nedvességet, így lassabban szárad a kenyér.


Beltartalom

Mióta kenyeret sütök és árulok többen kérdezték, hogy mennyi a kenyerek szénhidrát és energia tartalma. Tudom, hogy ez sokaknak fontos, de nem tudtam pontosan megmondani, mostanáig.

Kezdett engem is egyre inkább érdekelni a kérdés, annál is inkább, mert azt vallom, hogy az élesztőmentes kovásszal készült, hosszú időn át kelesztett kenyerek teljesen más minőséget képviselnek, mint az élesztős, gyors, ipari technológiával készült társaik. Sokan megírták már, hogy a kovász "előemészti" a tésztát, megváltozik a gluténszerkezet, így könnyebben emészthetővé válik.

Kicsit ezt az elméletet alátámasztandó vittem el egyik kenyerem (francia parasztkenyér) egy élelmiszer laborba (Bálint Analitika Kft), beltartalom vizsgálatra.
A vizsgált kenyér szénhidrát tartalma 35g/100g, energia tartalma 172 kcal/100g, míg egy átlagos bolti fehér/félbarna kenyéré 50g/100g, energia tartalma 240 kcal/100g körül mozog. 

Mivel nem vagyok sem biokémikus sem élelmiszertudós nem akarom túlmagyarázni ezeket az értékeket, akinek fontos az el tudja helyezni, de számomra bizonyítja, hogy az általam és más kézműves pékek által sütött, hosszú kelesztésű kenyerekben átlagosan 20-30%-kal kevesebb szénhidrát van, mint az ipari technológiával készültekben. (vizsgálati eredmény)